– Hos PTØ føler jeg meg hjemme

Bilde av Ingvar Josdal og fagleder ved PTØ Norge Kari Hapnes som ler sammen.

Ingvar Josdal fikk Parkinson-diagnosen som 46-åring. Trening og sosialt samvær hjelper ham gjennom en vanskelig sykdomsprosess.

I 2006 kom Ingvar Josdal hjem fra sykehuset med diagnosen Parkinsons sykdom.

– Det var et sjokk uten like. Hele verden raste sammen, og på mange måter var det noe som stoppet opp den dagen, forteller han.

Bilde av fagleder Kari Hapnes som korrigerer Ingvar Josdal sin arm under trening.
Fagleder ved PTØ Norge Kari Hapnes hjelper Ingvar med små, men viktige, korrigeringer for å hente ut mest mulig bevegelse i ledd.

Isolerte seg

Ingeniøren, økonomen, bygningsforvalteren, kirkegjengeren, konsertmanageren, lederen i oljeindustrien, nestlederen i fylkesstyret og den mangeårige partilederen i Sandnes ble sakte revet vekk fra arbeidslivet.

– Jeg hadde hatt lederjobber i alle år, og jeg var aktiv som embedsmann i frimurerlogen. Men nå hadde jeg ikke roen i meg lenger. Noe av det tristeste for meg var hvordan sykdommen påvirket min evne til å snakke og tale. Jeg fikk angst da jeg skulle gjøre ting jeg tidligere var god på. Det var en fryktelig forandring i livet, forteller Ingvar.

En periode så alt mørkt ut. Da Ingvar falt ut av arbeidslivet begynte han å isolere seg. Han sluttet å være den sosiale og utadvendte personen han alltid hadde vært.

– Der gikk en del år før jeg fortalte noen at jeg hadde Parkinson, fordi jeg var usikker på hvordan folk ville oppfatte det. Men så tok jeg meg selv i nakken. Jeg har en kristen tro, og jeg velger å tro at det som kommer etterpå er viktigere enn livet her og nå. Men det er også viktig å ha et godt liv så lenge vi er her, sier han.

Bilde av Ingvar Josdal som går i treningsrommet mens Kari Hapnes hjelper ham med rytmen.
Ingvar konsentrerer seg om å bruke en bestemt rytme som hjelpemiddel for å få opp tempo og skrittlenge når han går.

Trenger humor når livet er tøft

I 2012 tok Ingvar kontakt med PTØ Stavanger og fikk plass i Parkinsongruppa. Derfra gikk det oppover.

– Her føler jeg meg hjemme. Jeg får lov til å komme som jeg er, spøke og være meg selv. Man må ha humor for å fungere når livet er tøft, sier han.

Bilde av Parkinsongruppa ved PTØ Stavanger som sitter i en ring med en hånd på eget hode.
Gjennom bevegelser med fokus på symmetri løsner stive nakker og skuldre.

I tillegg til treningen hos PTØ trener han på helsestudio, møter venner og har stor glede av barnebarna sine.

– Barnebarna gir meg så mye glede, og de er en stor oppmuntring i livet, sier han.

Ingvar ønsker også å takke broren sin og sønnene sine for all støtten.

– Jeg har ikke like mange venner som før. Men jeg har noen få, veldig gode venner som jeg setter veldig stor pris på, sier han.

Ingvar mener det har vært en fordel for ham at han alltid har vært opptatt av å trene.

– Jeg har trent hele livet. Nå fortsetter jeg å trene, bare med mindre belastning. Og annerledes. Trening er alfa og omega når du er syk, forteller han.

Bilde av Parkinsongruppa som ligger på hver sin benk mens Kari Hapnes kaster en overraskende ball ut i rommet.
Innimellom utfordres reaksjonsevne med overraskelsesmomenter.

 

 

Bilde av habiliteringspedagog Ingvild Frøysang som kaster en ball til deltakerne i Parkinsongruppa.
Her gjelder det å være på! Habiliteringspedagog Ingvild Frøysang kaster en ball som skal kastes videre.

– I dag ble dagen god

– Når jeg kommer tilbake fra trening på PTØ kjenner jeg at kroppen fungerer. Kombinasjonen mellom trening og det at vi har det gøy sammen, er så unik, sier han.

Etter treningen på PTØ, er det alltid tid til en kaffekopp og litt prat med de andre deltakerne i gruppa. Her kan de utveksle erfaringer og fortelle hvordan hverdagen er her og nå. Denne dagen er de fem brukere som trener sammen.

Ingvar har fortsatt tunge stunder, og legger ikke skjul på at sykdommen er vanskelig å takle.

– Men i dag ble dagen god. Vi hadde mye moro. Å få komme hit til PTØ og drive litt ordspill, det betyr så mye. PTØ drar meg opp, både fysisk og mentalt. Jeg er kjempefornøyd med de som jobber på PTØ. De er humørspredere og gjør en fantastisk jobb, sier han.

Brukerhistorie skrevet av Anita Hanken 26.10.2018.