Øver på å sette ord på følelsene

Bilde av Kristin Nerdal og Zsuzanna Fenyő som trener sammen.

Kristin Nerdal (28) har en lettere grad av CP. Hos PTØ Trondheim får hun trening og veiledning til å klare å stå i jobben sin.

Kristin har en tilrettelagt arbeidsplass hvor hun vever og sylter saft. Arbeidet betyr mye for henne. Derfor har også habiliteringspedagog og avdelingsleder ved PTØ Trondheim Zsuzsanna Fenyő besøkt arbeidsplassen til Kristin flere ganger.

I møte med Kristins nærmeste sjef kan Zsuzsanna forklare hva som er viktig for at Kristin skal ha gode dager på jobben.

Bevisstgjøring

Da Kristin kommer til PTØ denne dagen, har hun lua godt trukket nedover ørene og blikket festet i gulvet. Hun er sliten, og har en dårlig dag. En skikkelig dårlig dag.

– Tidligere strevde Kristin med å sette ord på følelsene sine. Da ble det ofte til at hun rømte ut av vanskelige situasjoner, uten at hun ble forstått av omgivelsene. Det var veldig frustrerende for henne. Derfor trener vi på at hun skal klare å gi beskjed når noe ikke er greit. Vi snakker om situasjoner og strategier, og vi trener på bevisstgjøring, forteller Zsuzsanna.

I samtale med Zsuzsanna får Kristin sortert tankene og følelsene. En hendelse fra gårsdagen tynger fremdeles. Kristin kom opp i en situasjon som ble ugrei.

– Tidligere ville jeg satt meg på en benk og følt meg misforstått, fordi jeg ikke hadde ord for følelsene mine. Men denne gangen sa jeg i fra. Jeg gikk bort og sa at ting ikke var greit, og at jeg ville snakke om det, forteller Kristin.

Zsuzsanna lyser opp.

– Men det er jo akkurat dette vi har snakket om! Det du gjorde var fantastisk! Det kan ikke ha vært en dårlig dag. Dette var en veldig god dag, Kristin! Og jeg tror det alltid har bodd i deg. Når du får tid og mulighet, sier du så mye smart. Nå ser jeg at du tørr å gjøre ting annerledes, og da kommer resultatene med én gang, sier Zsuzsanna.

Smilet slipper igjennom, og Kristin bryter ut i latter. Noe har løsnet.

– Jeg gikk bare rett bort og sa det, smiler Kristin fornøyd.

Øver på et selvstendig liv

Zsuzsanna forklarer at symptomene på CP ikke nødvendigvis bare er fysiske.

– Mange opplever utfordringer med det kognitive, sosiale og emosjonelle. Spesielt fra ungdomsalder kan man slite med det å utrykke seg emosjonelt, eller at man ikke ser de logiske koblingene mellom årsak og virkning så rask og tydelig som andre. Uten å få opptrening og forståelse for hvorfor man strever på disse områdene, er det lett å falle ut av vennegrupper og føle seg isolert. Derfor fokuserer vi også på ikke-motoriske ferdigheter. I et helhetsperspektiv er disse viktige faktorer på veien til et selvstendig liv, sier Zsuzsanna.

Bilde av habiliteringspedagog Zsuzsanna Fenyő og Kristin Nerdal som setter sammen papirlapper med ord.
Kristin har utfordringer med grammatikk, og trener på å sette sammen fullstendige setninger. Habiliteringspedagog Zsuzsanna Fenyő veileder henne.

Fått mer kunnskap om CP-diagnosen

Kristin har trent på PTØ Trondheim i tre år.

– Jeg kan være meg selv når jeg kommer til PTØ. Det er ikke noe annet som fungerer så bra for meg. Jeg kjenner på kroppen at jeg er blitt sterkere. Jeg har fått mer kunnskap om hva jeg kan, og hvordan jeg skal ta vare på helsa mi. Ingen har tidligere forklart meg hvordan kroppen min er, sier Kristin.

– Det er din fortjeneste. Det er du som trener og står på. PTØ viser deg bare veien, sier Zsuzsanna.

Kristin lever et aktivt liv og har mange interesser hun brenner for. Utenom jobb driver hun med dans, terapiridning, drama, kor og trening på PTØ.

– Før trente jeg på helsestudio og fikk massasje hos fysioterapeut, men det trenger jeg ikke lenger. Jeg har fått så mye hjelp, tips og råd på PTØ. Jeg har ikke møtt noen som har så mye kunnskap om diagnosen min som PTØ. Fokuset har hele tiden vært på alt jeg kan. Dette er det beste tilbudet jeg har opplevd, sier Kristin.

Bilde av KrIstin Nerdal og Zsuzsanna Fenyő som trener.
Foruten kognitive ferdigheter trener Kristin styrke og kroppsholdning. Hun tøyer muskulaturen, som ofte kan bli stivere når man blir voksen.
Bilde av Kristin Nerdal og Zsuzsanna Fenyő som strekker armene i været.
Kristin trener på god kroppsholdning sammen med Zsuzsanna Fenyő.
Bilde av Kristin Nerdal som trener på matte sammen med Zsuzsanna Fenyő.
Kristin har fått bedre tro på seg selv og hva hun kan få til etter hun begynte å trene på PTØ.

– Vi er et team

Tidligere strevde hun med lav selvtillit.

– Kristin kom hit og hadde ikke tro på at hun kunne klare noe. Hun ga opp de fleste øvelsene med én gang. Slik er det ikke lenger. Nå ønsker hun mer utfordringer, og jeg ser at hun har fått troen på seg selv, forteller Zsuzsanna.

– Jeg opplever at vi er et team. Det er så godt å ha Zsuzsanna som støtte. Hun tolker meg, og ser når det er på tide å stoppe. Da føler jeg takknemlighet. Jeg blir aldri tvunget til å utføre noe. Og er jeg lei meg en dag, kan jeg likevel komme hit. Her kan jeg være meg selv. Og det er så viktig å lære å kommunisere med folk. Da tør jeg å møte hvem som helst! sier Kristin.

Brukerhistorie skrevet av Anita Hanken 15. november 2018.

Bilde av Kristin Nerdal og Zsuzsanna Fenyő som trener med en ball.
En dårlig dag på jobben kan fort snus til at dagen egentlig har vært skikkelig bra, bare Kristin får snakket gjennom hva som er hendt.