Stor interesse under åpen dag

Bilde av Amalie Isabel Smestad Albertsen (5) som blåser såpebobler sammen med habiliteringspedagog Rèka Varga.

PTØ Gardermoen opplevde stor interesse under åpen dag lørdag 30. mars.

Amalie Isabel (5) var en av de som besøkte PTØ Gardermoen for første gang under åpen dag. Hun fant seg godt til rette i treningsrommet og tok del i aktivitetene mens foreldrene hørte foredrag og fikk informasjon om det intensive treningstilbudet ved PTØ Gardermoen.

Bilde av Amalie Isabel Smestad Albertsen (5) sammen med habiliteringspedagog Rèka Varga.
Amalie Isabel (5) besøkte PTØ Gardermoen for første gang under åpen dag. Her er hun sammen med habiliteringspedagog Rèka Varga.

Det første besøket

Susann Smestad, mor til Isabel, forteller at de fikk kjennskap til habiliteringssenteret gjennom andre foreldre med barn som trener på PTØ Gardermoen.
– Det var kjempespennende å være her under åpen dag. Dette var absolutt interessant for oss, sier hun.

Bilde av Trude Kvissel Melbye (22), Mie Valle (12) og Martine Rognstad Jahre (12) som lager påskepynt.
Trude Kvissel Melbye (22), Mie Valle (12) og Martine Rognstad Jahre (12) fant tonen mens de laget påskepynt.

Stor interesse

Rundt 60 personer var innom i løpet av dagen.

PTØ Gardermoen arrangerer jevnlig åpen dag som en del av sitt informasjonsarbeid. Både eksisterende brukere med foreldre, assistenter og nye besøkende tok turen innom.
– Vi er kjempeglade for at så mange fant turen innom oss, sier direktør i PTØ Norge Vibeke Johnsen.

Fikk gode råd

Amir Hashani (28) fra Oslo trener regelmessig på PTØ Gardermoen. Under åpen dag var det særlig foredraget til Oddvar T. Faltin, teamleder for Pasient- og brukerombudet i Oslo/Akershus, som fanget interessen hans.

– Jeg fikk snakket direkte med ham etter foredraget, og det var veldig nyttig. Jeg spurte ham om hvordan jeg kunne klage på antall timer med Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Nå har vi avtalt at jeg skal ta direkte kontakt med ham til uka, sier Hashani.

Lars Erik Skarset er Hashanis personlige assistent.
– Det var fint å få snakke med Pasient- og brukerombudet direkte. Det er ingen tvil om at Amir har behov for mer enn han får i dag. Begrensningen i timeantallet fører ofte til at jeg jobber 1-2 timer overtid uten å få lønn for dette. Jeg har jo ikke samvittighet til å gå fra ham, sier Skarset.

Bilde av Oddvar T. Faltin fra Pasient- og brukerombudet Oslo/Akershus, Amir Hashani og hans assistent Lars Erik Skarset.
Oddvar T. Faltin fra Bruker- og pasientombudet Oslo/Akershus holdt innlegg og svarte på spørsmål fra Amir Hashani og hans assistent Lars Erik Skarset.

Hjernens utviklingsmuligheter

Barnelege Betty Kalikstad snakket om hjernens utviklingsmuligheter når skade oppstår hos barn, og hva trening gjør med hjernen.

Hjernens plastisitet, ernæring og betydningen av intensiv trening var tema i hennes foredrag. Hun snakket om forandringene som skjer i hjernens aktivitet ved trening, og viste til flere eksempler.

– Ved skade er det spesielt viktig å trene på en slik måte at fleksibiliteten i nettverkene øker. Da lærer hjernen best, sa hun.

Kalikstad trakk også frem viktigheten av visse komponenter i ernæringen ved skade.

Hun var positiv til PTØ Norge som et helhetlig behandlingstilbud til barn med motoriske og kognitive vansker.

– Intensiv trening har også vist seg nyttig for språket hos barn med CP, sa hun.

Bilde av Bjørnar Erikstad
Bjørnar Erikstad fortalte om sitt liv og seilerkarriere. Han er født uten armer, men har alltid vært opptatt av å se muligheter framfor begrensninger.

Født uten armer

Foredraget til Bjørnar Erikstad var et av høydepunktene under åpen dag. Han ble født med TAR-syndrom, som resulterte i at han har korte armer. Han er også født med deformerte ben, og det ene benet er permanent ute av stilling. Som barn gikk han gjennom 25 operasjoner for å sikre gangfunksjonen.

Til tross for utfordringene det medfører, har han alltid vært mer opptatt av mulighetene i livet. Den positive tankegangen har brakt ham langt. I dag seiler han på det norske landslaget, er seiltrener for barn og gjør stor suksess som foredragsholder.

Erikstad fortalte om seilerkarrieren og hvordan han løser praktiske utfordringer i hverdagen, som å kjøre bil og kle på seg. Budskapet hans var likevel det viktigste. Med humor og stort alvor snakket han direkte til forsamlingen av ungdom og foreldre.

– Verden er urettferdig for alle

– Hvis du aldri gir opp, får du det til slutt til. Om du gir deg, har du tapt. Verden er urettferdig for alle, men det er hva du velger å fokusere på som er viktig. Jeg kan få til det meste hvis jeg aksepterer å måtte bruke tid på det. Det er viktig å trene på det man trenger å trene på. Det er også viktig å få oppleve mestring, slik jeg vet dere gjør her på PTØ, sa han.

Bilde av Bjørnar Erikstad og Vibeke Johnsen
Bjørnar Erikstad fra Nøtterøy fikk stående applaus for sitt foredrag «Motvind er til for å seiles i» da han besøkte PTØ Gardermoen lørdag ettermiddag. Her sammen med direktør Vibeke Johnsen.

Strålende fornøyd

Direktør for PTØ Norge Vibeke Johnsen er strålende fornøyd med foredraget til Bjørnar.
– Bjørnar er en glimrende foredragsholder. Han var morsom og underholdende, samtidig som han motiverte og fortalte om de viktige tingene i livet. Hans tankegang samsvarer også med vår måte å jobbe på. Våre brukere har ulikt utgangspunkt, men vi velger å fokusere på alle mulighetene og potensialet som hver enkelt har, sier hun.