Jorunn finner motivasjon i MS-gruppa

Bilde av Jorunn Sandal som trener sammen med MS-gruppa og habiliteringspedagog Ingvild Frøysang.

Til tross for en uforutsigbar MS-diagnose, trener Jorunn Sandal (56) målrettet for å bli bedre. Hos PTØ Stavanger har hun funnet sitt faste holdepunkt i hverdagen.

I det største treningsrommet har MS-gruppa sin ukentlige trening.   

«Jeg løfter armene opp. Opp, opp, opp», sier gruppa i kor. De finner rytmen og bevegelsene sammen, oppmuntrer hverandre og ler litt innimellom. Blikkene møtes og tonen er lett.

– Jeg skal gå igjen, det skal jeg. En eller annen gang. I alle fall før jeg dør, smiler Jorunn Sandal (56).

Symptomene kom gradvis

Hun jobbet som geolog både før og etter at hun fikk MS-diagnosen. Sykdommen kom gradvis, med de første symptomene allerede i 1985. Da var hun 23 år gammel.

– Jeg skulle sminke meg, men så plutselig ingenting på det ene øyet, forteller Jorunn.

Hun hadde fått en betennelse på synsnerven. Dette gjentok seg året etter. Symptomene kom og gikk uten at Jorunn fikk noe klart svar på hva det skyldtes. Da Jorunn var 25 år gammel, døde moren hennes.

– I denne perioden var det noe rart som skjedde med beina mine. Men det gikk også over, forteller hun.

I 1992 deltok hun i en aerobicsgruppe.

– Hun som ledet treningen la merke til at jeg var usymmetrisk i bevegelsene mine.

Like etterpå fikk Jorunn beskjed om at hun hadde MS, 30 år gammel.

Bilde av Jorunn Sandal som trener sammen med fagleder og habiliteringspedagog Kari Hapnes.
Jorunn har som mål å gå igjen. Her trener hun sammen med fagleder og habiliteringspedagog Kari Hapnes.

Bremsemedisin virket

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, det vil si hjerne og ryggmarg. Ifølge MS-forbundet regner man med at over 12.000 personer i Norge har MS. Over dobbelt så mange kvinner som menn får sykdommen.

– Fire år etter diagnosen fikk jeg problemer med gangen. Fra 1997-99 raste det fort nedover. Jeg fikk rullestol, og kunne ikke lenger spise selv, forteller Jorunn.

I 2000 fikk hun en såkalt «bremsemedisin» som hadde god virkning.

– Den bremset ikke bare sykdommen, den stoppet den. Og jeg fikk kraften tilbake, sier Jorunn.

I 2003 måtte hun likevel slutte i jobben som geolog i British Petroleum. Da var hun 41 år gammel.

Bilde av fagleder og habiliteringspedagog Kari Hapnes som veileder Jorunn Sandal i en fotøvelse.
Fagleder og habiliteringspedagog Kari Hapnes veileder Jorunn i en fotøvelse.

– Vi er blitt gode venner

I 2009 syklet mannen hennes forbi PTØ Stavanger og la merke til skiltet utenfor.

– Da jeg oppdaget at PTØ hadde et tilbud til oss med MS, tenkte jeg at jeg ville prøve, forteller Jorunn.

Hun fikk plass i MS-gruppa, som etterhvert ble et stabilt holdepunkt i tilværelsen.

– Det er en helt spesiell atmosfære i gruppa. Alle er positive og motiverer hverandre. Vi er blitt gode venner, og koser oss også utenom trening. Hvert år arrangerer jeg juleselskap for hele MS-gruppa hjemme hos meg. Det er veldig koselig, sier Jorunn.

Jorunn kombinerer treningen på PTØ med behandling hos fysioterapeut, kiropraktor og manuellterapeut.

Får ernæringsveiledning

– Av og til får jeg også individuell veiledning på PTØ. Og da jeg forstod at jeg spiste for lite, fikk jeg Lisa på PTØ til å sette opp en ernæringsplan for meg. Det syns jeg har hjulpet, sier Jorunn.

Ergoterapeut og ernæringsveileder ved PTØ Stavanger Lisa Olsen forteller at mange med MS og Parkinson kan ha behov for kostveiledning.

– Det kan være flere årsaker til dette. Noen kan ha problemer med å svelge, redusert luktesans som påvirker matlysten og muskelskjelvinger som gjør det vanskelig å spise selv. Og har man et lavere aktivitetsnivå kan en føle på mindre behov for mat, men ved sykdom er det spesielt viktig å opprettholde kostholdet, sier hun.

Da Jorunn ønsket hjelp til å gå opp i vekt, laget Lisa en ernæringsplan til henne.

– For å få et mest hensiktsmessig kosthold regnet jeg ut væskebehov og hvor mange kalorier hun burde få i seg daglig for å kunne øke i vekt og muskelmasse. For å dekke kalori- og næringsbehovet er det viktig med rett sammensetning av fett, protein og karbohydrater. I tillegg til å få balanse i sammensetningen av disse kalorikildene hadde jeg fokus på å gjøre maten hun spiste energitett, sier Lisa.

Hun er glad for å høre at Jorunn nå har det bedre.

Bilde av habiliteringspedagog Ingvild Frøysang som veileder Jorunn. Jorunn sitt fremste mål er å kunne gå igjen.
Habiliteringspedagog Ingvild Frøysang veileder Jorunn. Jorunn sitt fremste mål er å kunne gå igjen.

Bevissthet

Treningen på PTØ har også gitt Jorunn økt bevissthet på egen kropp og bevegelsesteknikker.

– Jeg har blitt mer bevisst hvordan jeg bruker kroppen. Når habiliteringspedagogene korrigerer under trening, ser jeg bedre hvordan jeg kan gjøre det, sier Jorunn.

– Når man finner riktige symmetriske stillinger, dempes overbevegelser og man kan sitte mer kontrollert og bruke mindre krefter på dette. Vi fokuserer derfor en del på symmetri. Jorunn jobber beinhardt og har definitivt fått mer styrke i beina. Hun er også tjent med variasjon i aktivitetene, sier fagleder og habiliteringspedagog Kari Hapnes.

Setter ingen begrensninger

– Treningen på PTØ holder meg aktiv, både fysisk og psykisk. Vi er en sosial gruppe, og det setter jeg pris på. Her har jeg en stor heiagjeng som gir meg motivasjon og hjelper meg å beholde positiviteten, sier Jorunn.

Jorunns fremste mål er å kunne gå igjen.

– Vi er opptatt av å ha oppnåelige mål og delmål. Jorunn har oppnådd imponerende mange av sine delmål. Og hun har en egen drivkraft som er bemerkelsesverdig, sier Kari.

Likevel er Jorunn klar over at det kan være et stykke igjen til målet. Sammen med habiliteringspedagogene setter hun delmål for hva hun ønsker å oppnå. Resultatene måles ved hjelp av jevnlige GAS-målinger.

– Akkurat nå øver jeg på å stå, løfte kneet og holde beina aktive. En del av øvelsene går også på balanseevne. Det er så viktig å ha noe å jobbe mot. Derfor har jeg også bestemt meg for at jeg vil gå igjen. Det er mitt langsiktige mål, sier Jorunn.

Bilde av Kari Hapnes og Jorunn Sandal som ler sammen.
Humor og motivasjon er stikkord for tonen i MS-gruppa. Her kan Jorunn lufte tanker og refleksjoner med de andre.

Brukerhistorie skrevet av Anita Hanken 04.01.2019.