Martin (33) fikk hjerneslag – beholdt optimismen

Bilde av Martin Johannessen og habiliteringspedagog Ingvild Frøysang som snakker sammen.

Martin Johannessen (33) har beholdt det gode humøret og perfeksjonismen etter hjerneslaget. Det har hjulpet ham mye.

En dag i 2012 fikk livet en brå vending for Martin Johannessen. Han var 27 år og jobbet som industrimekaniker i oljeselskapet Halliburton. Hjerneslaget kom som lyn fra klar himmel. Brått ble livet forandret for den unge mannen.

Traff blink

Han smiler mot oss, der han sitter på kontoret til PTØ Stavanger og blar på mobiltelefonen sin. Han har lyst til å fortelle oss noe, men ordene kommer ikke like lett som før. Han må lete, og prøver å forklare.

Ergoterapeut Lisa Olsen gjetter. Martin smiler og rister på hodet. Det var ikke det han tenkte på. Men så finner han et bilde på telefonen. Det viser en målskive med små kulehull i midten. Nærmere fulltreffer går det ikke an å komme, ikke for noen.

– Wow! Der har du truffet bra! sier Lisa.

Martin smiler tilfreds. Dette mestrer han. Han er fortsatt aktiv med pistolskyting, og gjør det bra. Martin har nettopp deltatt i NM i skyting i Paralympics. Det ble en god opplevelse. Målet er likevel alltid å bli bedre.

Setter mål sammen

Sammen med habiliteringspedagoger og ergoterapeut setter han nye mål som betyr noe for ham i hverdagen. Treningen overføres til hverdagsaktiviteter.

– Nå er skyting et nytt fokusområde. Han trenger å vektbelaste den høyre foten mer for å få en bedre ståposisjon når han skyter. Da legger vi opp øvelser som gir ham progresjon i dette, og vi ser at det motiverer, forteller ergoterapeut Lisa Olsen.

Bilde av Martin Johannessen som trener sammen med ergoterapeut Lisa Olsen.
Treningen gir resultater. Martin jobber med muskulaturen og stabiliteten i høyrebeinet sammen med ergoterapeut Lisa Olsen.

Trente seg venstrehendt

Før hjerneslaget var Martin en perfeksjonist i alt han gjorde. Både på fagområdet sitt, og i dagliglivet. Det er han fremdeles. Men igjen er det vanskelig å finne ord for det han vil fortelle. Da er det lettere å vise. Martin tar like gjerne over intervjublokka og pennen. Med venstre hånd skriver han navnet sitt med perfekt håndskrift.

Martin ler når vi spør om han alltid har vært venstrehendt. Det har han ikke. Mye tid har gått med til å trene opp venstre hånd. Nå kan ingen se på skriften at han var høyrehendt før hjerneslaget.

Bilde av Martin Johannessen som trener sammen med ergoterapeut Lisa Olsen.
Ergoterapeut Lisa Olsen hjelper Martin med å holde hånden nede for å få mer stabilitet i øvelsen, samtidig som det gir en god tøyning i håndleddet. Slik kan han gjøre beinløft for å styrke bein/hofte.

Trener på å snakke

Tre år er gått siden han oppdaget tilbudet til slagrammede ved PTØ Stavanger. Siden har han trent jevnlig, med en kombinasjon av individuell trening og gruppetrening.

Martins plan framover handler om å tøye høyre arm og forbedre gangen, i tillegg til å jobbe med språkutfordringer.

– Jeg er fortsatt litt utrygg når jeg går nedover i trapper. Og så er det snakkingen. Det er en del begreper som er vanskelige, forteller Martin.

PTØ Stavanger benytter måleverktøyet GAS til evaluering av effekt. Det gir ham god oversikt over egen progresjon.

– Martin har en fantastisk stå-på-vilje. For ham er det ofte ikke godt nok før han har nådd toppen av hva en kan forvente. Han gir seg ikke før det er hundre prosent, sier Lisa.

Aktivt liv

Foruten tilbudet ved PTØ Stavanger får Martin også hjelp av fysioterapeut og logoped. Han går på skole og deltar på arbeidstrening. På fritiden driver han med pistolskyting, sykling og snowboard.

Mye har endret seg siden slaget, men humøret har han beholdt.

– Jeg velger å se det positive og være optimistisk. Det er veldig kjekt å trene på PTØ, og her har jeg gode opplevelser. Vi har et godt samarbeid om hva jeg skal trene på, sier Martin.

Brukerhistorie skrevet av Anita Hanken 23. november 2018.

Bilde av Martin Johannessen som ler sammen med ergoterapeut Lisa Olsen og habiliteringspedagog Ingvild Frøysang.
Martin Johannessen slår gjerne av en prat med habiliteringspedagog Ingvild Frøysang og ergoterapeut Lisa Olsen både før og etter trening.