– Nekter å la diagnosen definere hva jeg kan

Bilde av Merete Aasen

GARDERMOEN/JOSTEDAL. Merete Aasen (26) drømte lenge om å få jobbe med det hun var god på. Så fant hun sin vei.

– En må jobbe for å oppnå ting. Det gjelder jo alle, uansett hvem man er, sier Merete.

Hun ble født med spastisk diplegi, den hyppigste formen for cerebral parese.

– Men jeg er ikke diagnosen min, og jeg nekter å la den definere hva jeg kan. Ellers hadde jeg ikke kunnet reist på interrail, studert og bodd i utlandet. Men jeg har jobbet hardt for å oppnå tankesettet jeg har i dag, sier hun.

Heldig med familien

Merete har hatt jevnlige treningsopphold hos PTØ Norge siden hun var ti år gammel. Hun forteller at det har betydd mye for henne. Men hun har også vært heldig med familien hun er født inn i, og gården hun er oppvokst på.

– Min far har alltid vært opptatt av å tilrettelegge. Flere somre hadde jeg sommerjobb som avløser for ham. Oppgaven min var å melke geitene. Det trivdes jeg veldig godt med. Jeg syns det er veldig koselig å være sammen med dyr, sier Merete.

Og kanskje var det der, i fjøset, med geitene på en rampe i riktig høyde, og med melkemaskinene innen rekkevidde ned fra taket, at hun oppdaget alle mulighetene i livet.

– Det gjelder bare å se dem, smiler hun.

Dersom familien skulle gjøre noe, var det viktig for dem at Merete skulle være med. Hun ble med i slalombakken og overalt hvor familien reiste.

– Det var alltid slik, og det har forma meg til den jeg er i dag. Det har gjort meg modig. Jeg har aldri følt at det var noe jeg ikke kunne klare. Derfor har jeg så mye å takke dem for, både foreldrene og søsknene mine, sier hun.

Dro ut i verden

I niende klasse oppdaget Merete at hun var god i engelsk, og språk generelt. Da begynte tankene å spinne rundt hva hun kunne bruke det til. Hun måtte fokusere på ressursene hun hadde. Drømmen om utdannelse og jobb var sterk.

– Jeg visste at jeg ville jobbe med språk. Men jeg ville ikke bli lærer, professor eller tolk. Jeg trives ikke med å snakke i forsamlinger, forteller Merete.

En dag fant hun en oversetterutdannelse ved Universitetet i Agder. Da falt brikkene på plass. Det var dette Merete ville. Hun dro til Kristiansand for å bli student. Men studiet innbefattet også et år i utlandet. For å fullføre utdannelsen måtte Merete flytte til Irland.

– Det var obligatorisk. Jeg måtte enten avslutte studiet eller dra ut, forteller hun.

Men valget var ikke bare hennes. Å tilrettelegge for studieåret i utlandet var såpass ressurskrevende at saken var oppe til politisk behandling i kommunestyret.

– Det ble enstemmig ja. Kommunen er veldig positive til funksjonshemmede som vil ta utdannelse, og det syns jeg er voldsomt bra. Det har så mye å si for livskvaliteten. Mange funksjonshemmede må ha mye assistanse. Da er det fint å kunne bidra med noe tilbake, å se at vi trengs og verdsettes, sier Merete.

Jobber i eget firma

Bilde av Merete Aasen som viser fram visittkortet til firmaet sitt.
GIVENDE ARBEID. Merete Aasen realiserte drømmen om å jobbe som oversetter i eget firma etter å ha tatt utdannelse i utlandet. – Det er godt å vite at min kunnskap og kompetanse trengs. For meg er det svært givende, sier hun.

Studieåret i Irland ble krevende med alt av praktisk tilrettelegging. Men fagene opplevde Merete at hun mestret. Snart skulle hun fordype seg i gotisk litteratur, keltisk, spansk, mediefag, kjønnsstudier, poulærkultur og irsk folklore.

I dag har Merete en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon. Siden i fjor har hun jobbet som oversetter, språkvasker og korrekturleser i eget firma. «Aasen språk og sprell» ble etablert i oktober i fjor, og tilbyr oversetting av fagtekster fra engelsk, dansk og svensk til norsk. Hun tilbyr også språkvask og korrekturlesing. Merete behersker dessuten både bokmål og nynorsk.

– Studiet ga meg gode teknikker for å oversette tekster, og disse teknikkene har jeg inne. Og jeg er nøye, våken og kritisk. Jeg tar ikke ting for god fisk før jeg vet at det stemmer, forteller hun.

Bilde av visittkortet til Merete Aasen i Aasen språk og sprell
SIN EGEN SJEF: Som sjef i eget firma kan Merete Aasen tilrettelegge sin egen arbeidsplass og velge hvilke oppdrag hun vil ta. Utdannelsen har gitt henne kompetansen hun trengte for å mestre arbeidet.

Merete har både privatkunder og større firmaer på kundelista.

– Jeg fikk nettopp et stort oppdrag innen medisin som var veldig spennende. Det er mange faguttrykk i medisinsk terminologi, og dersom det fins etablerte uttrykk, skal disse brukes framfor å finne nye. Det innebærer mye research, sier Merete.

Som sin egen sjef er det lett å tilrettelegge for jevnlige treningsopphold hos PTØ.

– Jeg sørger for å ikke ta på meg oppdrag i disse ukene. Når jeg er på intensive treningsopphold, bruker jeg alt jeg har på det. Om kveldene må jeg samle energi. Og så vet jeg at jeg har oppdrag som venter på meg når jeg kommer tilbake, sier hun.

Les også: Merete var blant de første som fikk opphold hos PTØ Gardermoen.

– Ingen foregangskvinne

Merete ser at hun kan være et forbilde for mange i samme situasjon, men det har aldri vært motivasjonen hennes.

– Jeg streber ikke etter å være en foregangskvinne. Det jeg gjør, gjør jeg for meg selv, sier hun.

Merete vil likevel inspirere andre til å følge drømmene sine, uansett funksjonsnivå.

– Mange ønsker å bidra med noe, men ikke alle vet hvordan de kan gjøre det. Derfor er det så viktig å møte et samfunn som ser at vi er ressurspersoner, og ikke bare en byrde. I dag spør oppdragsgivere når jeg kan ta neste oppdrag, og jeg ser at det er bruk for meg.

Merete forteller at det både var utfordrende og skummelt å dra til utlandet for å studere. Hun valgte likevel å gjennomføre planene. Det angrer hun ikke på.

Bilde av Merete Aasen som jobber.
Merete styrer sin egen arbeidshverdag på eget kontor. Her er alt tilrettelagt for en god arbeidsdag. Foto: Privat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde av Merete som sitter og jobber.
Merete trives med arbeidsdagen i eget firma. Foto: Privat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Det er så verdt å gjøre det man har drømt om, det man har lyst til. For livet, det er her og nå, sier Merete alvorlig, før hun fortsetter:

– Det går alltid an å tilrettelegge. Det kan ta lang tid. Du kan møte mange utfordringer. Men det går. Det trenger ikke å være store ting. Det kan være små ting. Men for at hjulet skal snurre, må du tørre å prøve. Ting skjer ikke av seg selv. Og har du drømmer, må du tenke at du har lyst til å realisere dem. Det er bra for både selvfølelsen og livskvaliteten, sier hun.